Vad händer i skogen?

Ja, det kan man undra... Den senaste tiden, och även ett par veckor framöver, är vi helt och hållet engaerade i elevhemmet. I början av mars slutar skolan och många elever åker hem. Dock inte vi, utan då drar andra aktiviteter igång: flertalet engelskaläger ska hållas, konferenser medverkas i, visumresor göras och så förhoppningsvis några dagars semester på det. Det kommer bli en rolig vår!

Kidsen på elevhemmet är bland de skönaste jag träffat, och för er som är intresserade av vad vi håller på med kan kolla in min partner in crime, Andreas, blogg där en ny film ligger uppe: annaandreaisakssonthailand.blogspot.com

Vädret som råder just nu kan väl beskrivas som perfekt. Lite varmare, men helt lagom. Inte kallt, inte svettigt. Lite varmare än sverige, men inte stekigt utan behagligt. Sabay sabay som vi säger här.

Hemma har jag dock insett att det är svinkallt, och jag lider med er! I tanken återvände jag til Sverige, helt plötsligt måste man börja fundera på sommarjobb, vad man ska hitta på till hösten osv osv. Det känns lite konstigt att Thailand helt plötsligt är min trygghet och Sverige är utmaningen! Just nu ser jag inte fram emot att åka hem alls, men jag tror att när det väl är dags är jag redo för det med. "Var inte rädd" är en av de mest frekventa meningarna i Bibeln. Skönt, tycker jag!

Psalm 23

Herren är min herde,
ingenting skall fattas mig
Han för mig i vall på gröna ängar,
han låter mig vila vid lugna vatten.
Han ger mig ny kraft
och leder mig på rätta vägar,
sitt namn till ära.
Inte ens i den mörkaste dal
fruktar jag något ont,
ty du är med mig,
din käpp och din stav gör mig trygg.
Du dukar ett bord för mig
i mina fienders åsyn,
du smörjer mitt huvud med olja
och fyller min bägare till brädden.
Din godhet och nåd skall följa mig
varje dag i mitt liv,
och Herrens hus skall vara mitt hem
så länge jag lever

Hallå där!

Snart ska jag skriva något långt om vad som händer hos oss, men nu händer större saker, och jag ber er besöka

www.freeburmarangers.org

och läsa den här artikeln

www.gp.se/nyheter/varlden/1.295531-karenfolket-pa-flykt-fran-burma

Karener är ett av världens största minoritetsfolk, och finns både i Thailand och Burma. De är också folket jag arbetar med. De har länge varit förföljda av regimen i Burma och i Thailand finns många flyktingläger med burmesiska flyktingar, många från olika förföljda minoritetsfolk. Trots allt fruktansvärt som sker på Haiti, ber jag er att även skänka Karenerna en tanke!

Hanna

About Gordon

I vårt hus, en trerummare med kök och två badrum, bor det tre individer (sanningen är väl att det är ca 40 individer, men alla kan inte nämnas). Jag, Andrea och Gordon. Gordon Gecko. Som gått från typ varan-size till nerbantad miniödla. Vi har fattat att något inte stått helt rätt till. Spindlarna är slut, myggnät för fönster och dörr släpper inte in mat i form av smaskiga flygfän. Så Gordon håller helt enkelt på att svälta ihjäl. Vi hoppades att detta skulle få honom att flytta ut, men nej.

 

Jag minns när han först flyttade in; vi hittade honom i köket. Sedan har han flyttat runt, bott i alla rum, bakom sängar, skåp, tills han till sist hittade sin plats i vardagsrummet bakom gardinen. Men för några dagar sedan bytte han plats till fönstret vid matbordet. Inte jätteuppskattat när jag satt och tuggade i mig frukosten, men what to do. Idag hittade vi honom på golvet. Han rör sig inte när vi bankar med stolar, inte när vi står bredvid honom och slamrar med tallrikar. Han mår kasst.

 

Vi har funderat på att köpa typ en luftpistol och skjuta honom. Humant. Men eftersom vi inte ens kan döda spindlar så känns det inte så aktuellt. Jaga ut honom med sopborsten? Kanske, men vem vet vad han gör om han känner sig trängd?

 

Vi vet inte vad vi ska göra när han dör, för dö kommer han att göra. Ge honom till katten? Begrava honom? Kanske ingen idé att tänka för mycket på det. Den dagen, den sorgen.

 

Update: Nu rör han sig inte ens när vi petar på honom. Gordon är ur tiden. Snyft snyft.


Halvtid

Nu börjar det närma sig halvtid här i Thailand. Jag vet ju ännu inte riktigt när det bär av mot nordligare breddgrader och Sverige, och vet ni vad? Jag tror jag struntar i att berätta det också. Det blir ju mycket roligare om jag bara dyker upp, och så blir det ingen press heller. Fast mamma, jag lovar att säga till dig, jag längtar efter att se er på Arlanda... Hursomhelst, de snart fyra månaderna jag haft här i Thailand har varit några av de absolut bästa jag haft, men självklart har det varit jobbigt också. Fick frågan vad som varit bäst respektive sämst med vistelsetiden hittills, och det satte igång lite nyttigt utvärderande.

 

Alla möten som sker, både med kultur och människor är nästan alltid roligt och spännande. Vår uppgift och hur vi lever gör att man varje dag får vara med om något nytt, vilket är en så galen grej. Min dag kanske bara gått ut på att tvätta, handla frukt och cykla till postkontoret, men på vägen dit vet man aldrig vad man får se – en apa, elefant, världens fulaste bil, sedan får ett spännande samtal när man väntar i kön på posten... Det blir aldrig som man tänkt sig här, planer ändras in i sista sekund, och man lever väldigt annorlunda. Hela tiden måste jag omvärdera och utvärdera. Att bo tillsammans med någon man sedan tidigare inte känner är också utmanande, men både jag och Andrea är förvånade och väldigt glada över att det fungerar så galet bra. Men eftersom man inte vet hur den andre funkar måste man hela tiden visa vad man tycker och vart man står – ingenting är givet. Framförallt har jag lärt mig mycket om vem jag är, hur jag reagerar i olika situationer, vart jag står i olika frågor osv. Det är spännande att upptäcka saker hos sig själv man knappt hade insett tidigare, ovanor och positiva saker.

 

Vi undervisar fyra dagar i veckan och är på hostelet runt fem timmar. Varannan vecka åker vi till Sop Moei och stannar fredag-lördag. Vi har mycket tid på dagarna, tid jag är van att spendera i skolan. Vi planerar våra lektioner varje dag, men har ändå mycket tid att fylla. Att ha tid är en utmaning, när det är mycket runtomkring, vilket jag är van vid, är det bara att hänga på, utmaningen ligger i att hålla sig motiverad och ha energi. Nåja, motivation och energi får man kämpa med även om man inte har händerna fulla, men jag är så tacksam att jag har tid att verkligen studera och läsa min Bibel varje dag, läsa massa bra böcker, måla när jag har lust och inte bara två gånger per år, grubbla över livets mysterier och bara ha tid att njuta av alla upplevelser som kommer farande från alla håll.

 

Men visst känns det tungt ibland. Man ifrågasätter mycket; varför ska eleverna lära sig engelska, vad är det för mening med att jag är här, gör jag någon skillnad, är det av betydelse? Vad kan jag bidra med egentligen? Ibland känns allt meningsfullt och betydande för alla parter, men ibland känns det som om eleverna sitter i skolbänken för vår skull, och inte att vi står vid tavlan för deras.

 

I Sverige på 2000-talet har vi lärt oss att hudfärg inte spelar någon roll. Alla är lika värda oavsett utseende. Jag kom med en föreställning om att efter en kort tid här skulle det vara som om vi alltid bott här, vi skulle bli en naturlig del av samhället, smälta in som vilka andra som helst. Tja, i Bangkok eller i Phuket kanske ingen bryr sig, men i Mae Sariang kryllar det inte direkt av vita. Man är alltid under bevakning. I dag kom det fram en främmande man och började prata med mig som om vi var gamla vänner, ville jag inte åka och hälsa på hans dotter och son i Bangkok? Till slut kom det fram att han sett mig i stan ett par gånger, men nej, vi hade aldrig talats vid innan. Andra kan komma och fråga vad vi gjorde ute i går, kollegan hade sett oss cykla på kvällen. Nåja, det är bättre när de pratar med oss, det har jag ingenting emot, men att prata om oss när vi står precis där? Att bara acceptera att det är okej att prata om oss hur man vill på grund av att vi är vita, acceptera att alltid vara ett slags objekt i andras ögon istället för person, är frustrerande. Man kan inte göra något åt det! Det går i vågor, ibland drar man sig för att åka och handla mjölk och orkar inte se en thailändare, andra dagar studsar blickarna av en som vore man av sten.

 

Ja, fördelarna övervinner ju självklart alla nackdelar. På något sätt är jag tacksam för det jobbiga också, det är lärorikt och man lär sig uppskatta mycket man har hemma. Allt och alla kommer i nytt ljus och allt negativt jag tänkt om hemma och allt som hör till har smält bort och just nu skimrar Sverige som någon lyxig drömvärld, och Thailands väst/öst-krock är vardagen och verkligheten. Jag vet att när jag kommer hem väntar en ny kulturkrock i och med mötet med Sverige, och drömbilden kommer att rasa tids nog och istället kommer jag drömma om allt det fantastiska Thailand har och det jobbiga kommer jag tillslut ha förträngt...

 

Hanna


Gott nytt år!

Nu är 2009 ett minne blott, men thailändarna firar först det traditionella nyåret i april, så det var ett lugnt nyår i år, men inte desto mindre trevligt. Jag och Martin, en av två svenska volontärer som jobbar strax utanför Chiang Mai, käkade pizza innan vi träffade Daniel, den andre volontären. Det var fint på himlen med alla ljuslyktor och en del raketer, men det var inte alls lika hetsigt som ljusfestivalen Loi Kratong i oktober/november. Annat blir det i april, nyåret här inleds med ett enormt vattenkrig i dagarna 3, och det i chiang mai är det största. Kommer nog bli riktigt roligt och speciellt.


Nyårsdagen gick åt till att göra lite handfast nytta innan jag gick på bio, såg Avatar i 3D, och det var inte fel faktiskt. När jag skulle hem stannade jag en random taxibil, songtaew, och sa gatan jag skulle till, "thanon tung hotel" sa jag. chauffören tittade på mig och bad mig hoppa in i framsätet, lite ovanligt då man sitter på en bänk på flaket i vanliga fall. Men, jag hoppade in, glad att ha lyckats få tag i skjuts. Nu är det så här, att gatan är rätt stor, och man bor inte "på" gatan, utan på små avstickare, såkallade "soy"ar. Jag blev ganska chockad när föraren tittar på mig och säger "soy 3, chay may?" (typ: soy 3, eller hur?") det visade sig att han hade kört oss en gång förr (hur minns man?), och vi fick ett roligt samtal om vad jag haft för mig idag, var jag bor och sysslar med osv. Jag som har seriösa problem med att minnas namn och ansikten blev först helt paff, men man blir ofta förvånad och överraskad (oftast positivt) i det här landet.


Imorgon återvänder Andrea från en vecka på playan i Vietnam och på söndag rullar vi upp mot bergen igen, undervisningen kör igång på måndag. Det känns roligt att komma hem igen och tillbaka till vardagen! Jag njuter av "kylan" här, snart nog vänder det, och jag nyttjar varje möjlighet att använda jeans och njuta av det svenska sommarvädret som råder. Underbart!


En riktigt god fortsättning önskar jag er alla!

Hanna

RSS 2.0