Good Morning Vietnam!

Äventyret är slut – för den här gången. Imorgon flyger jag hem till Thailand. All by myself – jag som är en sån stressig typ har haft Andrea som motvikt innan, men nu är det bara jag. Jag har utvecklat en lätt fobi mot Bangkoks flygplats, men jag ska nog lyckas lösa det hela. Har ju i alla fall två timmar att fördriva där.

 

Under våra fyra dagar in Saigon har vi hunnit med en del, förutom att besöka thailändska konsulatet. Mycket tid har gått till att se stan, och idag avslutade vi vistelsen med att gå på Zoo. Det var mysigt, men det är ju inte särskilt kul att gå på Zoo. Tycker inte jag. Fast det är kul att se djuren, så nu får jag inte riktigt ihop ekvationen i mitt huvud. Kul att se djuren, men inte i den miljön, kanske?

 

Sedan åt vi lunch med Stina och Victor, Andreas kompisar som också är här i Vietnam, på KFC. Ja, jag hänger ju inte med direkt (hallå, jag bor ute på thailändska landsbygden) och fattade ju kanske inte att KFC, det står för Kentucky Fried Chicken. Så min fråga om hamburgaren, ”is this chicken?” känns rätt dum i efterhand. Men man vet att man lever så länge man lär sig (eller något)

 

Till slut kan jag bara rekommendera ett besök i Ho Chi Minh/Saigon. Påminner mycket om Paris, fast med en hel del kinesiska influenser. Sjukt mycket folk och då alla har en moppe, finns det många sådana med. Ja, trafiken är störd, men resten är fint! Och det luktar godare! Får posta lite bilder... någon dag.



En välsignad, annorlunda, jul

Hur känns det egentligen att fira jul i ett annat land, i en främmande kultur och dessutom långt bort från nära och kära? Det känns speciellt, absolut. Tomt, lite grann. Konstigt – japp! Men är det dåligt? Nej, faktiskt inte.

 

Jul är ju verkligen ett tillfälle att umgås med släkt och vänner, julmat, glögg och julgodis sprider julstämning, mörkret och kylan gör det extra mysigt inomhus. Snö på det och allt är perfekt. Så att fira jul i 30 grader (Ho Chi Minh är mycket varmare än Thailand är nu), på andra sidan jordklotet från familjen och utan allt det där som hör julen till i matväg gör såklart att det inte känns jättejuligt, hur våldsamt man än valt att pynta här (och det är verkligen extremt). Lite som att fira jul på midsommar, typ. Lite skevt. Så man börjar leta andra tecken på att julen faktiskt är här. Vårt fokus hamnade tidigt på varför vi faktiskt firar jul. Att Gud blev människa, av nåd och kärlek till oss, för att ungefär 30 år senare dö på ett kors för våra synder, återuppstå från de döda och på sätt övervinna synden och döden för att vi tillsammans med och i Honom skall ha evigt liv. Halleluja!

 

Så en julafton i Saigon (äsch, alla säger Saigon än, Ho Chi Minh är det bara de där röda som tjatar om) spenderas på thailändska ambassaden, med en extra fin middag på någon tjusig restaurang (inget ris då inte!), Karl-Bertil Jonssons julafton, och till sist mässa på kvällen. Alla kristna här är katoliker (8-10% av befolkningen är katoliker) så vi har inte så mycket att välja mellan. Vid midnatt blir det Skype med släkten och vips så har man (nästan) alla ingredienser för en helt vanlig julafton

 

Dessutom kommer jag att vara så vinter och jul-laddad nästa år att förmodligen ingen kommer att orka med mitt tempo. Äsch, den dagen den sorgen.

 

Nu önskar jag er alla en riktigt God Jul och Guds rika välsignelse!

 

 

Men ängeln sade till dem: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren.”

 

Luk 2:10-11

(P.S. Vill bara påpeka att när detta publiceras är det redan julafton i Vietnam - klockan är halv ett!) 


in Saigon... eh, jag menar Ho Chi Minh.

Efter några få om och men (som alltid, thailändska flygplatser imponerar inte på mig. Fast å andra sidan har vi ju inte missat något flyg... än). Ja, har ju inte sagt det, men när vi först kom till Bangkok i september var det på håret att vi hann med flyget till Chiang Mai. Äh, tar den storyn en annan gång. Nu är vi i alla fall framme, men det var väl tur att flyget mellan Bangkok och Ho Chi Minh var ca 2 timmar försenat. Flummig flygplats, men trevlig stad, av det vi hittills fått se. Skönt att känna igen den asiatiska atmosfären, men att det ändå är något nytt, det är inte som Thailand.

 

STOR är stan i alla fall, med ca 6 miljoner invånare, har sett galet mycket moppar, och då är det ändå en hel del i Chiang Mai. Men den här stan är ju typ... massa gånger större. Det fina med thailändska trafiken är att de inte tutar när de kör (visa inga känslor-traditionen lever även där), men här hänger de på tutan för fulla muggar, det gör att det känns lite mer storstad. Man märker också att det är ett kommunistiskt land, mycket statliga byggnader med röda färger överallt, affischer och propaganda. Man märker också influenserna från olika länder – Frankrike (som koloniserade landet en herrans massa år) lyser med kyrkor med namn som Notre Dame, arkitektur i form av Paris-aktiga höga och smala hus, Kina med de traditionsenliga templen.

 

Så mycket har jag hunnit se på en 30 minuter lång taxi färd genom stan. Mer rapport kommer när... ja, förmodligen när jag kommit hem till Thailand igen. Nu sitter vi och njuter på vår uteplats på våningen (vårt rum ligger på 5e – ingen hiss!) och blickar ut över stan som ser, för att citera Andrea, riktigt gemytlig ut. Hus i alla höjder och storlekar, riktigt charmigt. Nu ska vi strax kolla in närmsta området och den populära (turist-) marknaden några kvarter bort.

 

So long!


I flyktingläger...

Att vara volontär handlar bland annat om att kunna improvisera hela tiden. Det blir aldrig som man tänkt sig i mötet med en ny, annorlunda kultur. Under tiden Thailand lever vi efter mottot ”Ta vad du har och gör det bästa av det”. En av de mer speciella händelserna jag var med om hittills i Thailand skedde nu när det börjar närma sig jul och vi hade sedan länge, för hela två månader sedan (vilket i thai-tid är flera år), bestämt att vi skulle på besök i flyktingläger. Vi skulle dit för att få en bild av hur det fungerar, be tillsammans och fira det Karenernas nyår. I Thailand finns många flyktingläger för burmesiska flyktingar som tagit sig över gränsen. De lever under helt kontrollerade förhållanden och det är väldigt strikt vem som får komma in. Många i lägren tillhör folkgruppen jag arbetar med, ett minoritetsfolk som heter karener, och vi skulle dit med en kyrka som heter Thailand Karen Baptist Convention. ”Vi” var jag, Andrea, Jirasak (ungdomsansvarig i TKBC), samt Peter, en brittisk missionär.


Jirasak, som hade arrangerat allting, hade sagt att resan dit skulle ta ungefär en timme. Klockan åtta på morgonen kom han och Peter och hämtade upp oss. Elva timmar senare var vi framme vid flyktinglägret. Då hade vi först blivit nekade att komma in i lägret av myndigheterna. Jirasak kände någon, men det räckte inte. Vi var vita, och i och med högtiden skulle många människor in i lägret. Skulle något hända oss skulle det ju inte se direkt bra ut... Men ändå lyckades vi ta oss in efter att ha kontaktat folk i staden närmast lägret. En pastor fick oss igenom den första av två armékontroller, sedan fick vi fortsätta på egen hand. Vi reste genom skog i en och en halv timma, ibland på betongliknande vägar, ibland på lerig skogsmark och ibland körde vi genom floden som bland annat fungerar som gräns mellan Burma och Thailand.

 

När vi efter en del om och men nådde lägret stod ungefär 15 flyktingar och väntade på oss. Vi stannade utanför den sista kontrollen in till lägret och gick för att tala med de som beslutar vilka som får komma in i lägret. Vi blev placerade vid en eld och väntade. Vi väntade i en timme, men hann få intressanta samtal med vår välkomstkommitté, så tiden gick fort. Tillslut kom domen: de vita fick inte stanna. Vårt mål hade varit att bo i lägret två nätter och fira nyåret, men istället blev vi insläppta under en timme. Vi var tvungna att lämna alla kameror utanför lägret, men kom sedan in. Vi gick till fots genom skog, över bambubroar och nådde tillslut den första av fyra sektioner i lägret. Flyktinglägret vi besökte heter Mae Surin, där bor nära 4000 människor och det är ett av de minsta lägren här i Thailand. Lägren kan hålla upp emot 150 000 människor under kontroll. Lägren påminde något om byar vi besökt, men de är inte tillåtna att ha egna odlingar, utan maten portioneras ut i bestämd mängd.

 

Vi blev inbjudna till ett hem, det såg ut som så många andra: byggt i bambu och på pålar. Väl där bjöds vi på festmåltid med fläskkött (jag misstänker att en av de få grisarna de har lov att hålla blev offer), ris och ägg, soppa och annat som vi västerlänningar är för mesiga för att smaka (läs: stekt gräshoppa). Vi var sex stycken som fick äta, medan 25 personer satt och bevakade oss. Det kändes konstigt såklart, att bara komma dit i en timme, utan mål eller mening mer än att se hur de har det, äta av deras mat, och att de dessutom uttryckte tacksamhet. Jag kände mig så ovärdig! Jag var tacksam för att de ens ville låta mig se deras hus, och de var ledsna för att de inte kunde ”ta hand om oss bättre”. Efter en utsökt måltid och en lite julsång på svenska i form av ”jag såg mamma kyssa tomten” (lite bisarrt, men roligt) lämnade vi lägret för att åka tillbaka till Kun Youm som närmsta samhälle hette, och ordna boende på natten. Visst kändes det snopet att inte få stanna, men jag var ändå tacksam för all otrolig gästvänlighet, värme och öppenhet jag fick möta under vår resa till lägret, och den korta vistelsen där. Kvalitet går före kvantitet, och de där timmarna utanför och i flyktinglägret Mae Surin är några av de mest givande jag har haft.


All the small things

Man vet att man börjat uppskatta det stora i det lilla när man gläds av saker man förr tyckte var mest besvärligt att utföra. Exempelvis tvätta för hand. Eller att diska. Händerna blir röda, det tar lite tid (vi har ju inget varmvatten) men det kan vara riktigt kul. Eller att städa. Det kan också vara glädjande. Vi har köpt en ljusslinga till granen, så nu är den jättefin. Och att jag ska åka minibuss på söndag, åh vad kul! Inser att det låter lite ironiskt, men ironin ligger väl i att det är sant.

 

 ”Vi ska utomlands över jul”. Så tjusigt uttryckte jag det för min kära far när vi pratade på Skype. Men det ligger en hel del i den meningen. För det första åker vi till Vietnam den 22 december för att fixa visum. Ingen av oss kände för att sitta och sakna nära och kära på julafton, och vad botar hemlängtan bättre än att göra något spännande? Ho Chi Minh är visst en riktig storstad så det ska bli riktigt kul. 

 

För det andra säger det en del om vad Thailand har blivit. Efter nästan tre månader är vi här, framme, hemma. Det känns riktigt bra, även om resten av befolkningen inte alltid tycker att vi är lika hemma. Häromdagen kom det fram en okänd kvinna, sa att hennes kollegor sett oss cykla ute på kvällen och undrade vart vi hade varit på väg. Ursäkta? (för att stilla nyfikenheten kan jag berätta att vi cyklade till 7 eleven för att köpa mjölk. Spännande värre) Vissa är för nyfikna för sitt eget bästa... Men det känns riktigt bra att man börjar känna folk här, har sina ställen att gå till när man inte orkar laga mat (rättelse: när andrea inte orkar laga mat och jag inte orkar diska) Och de allra flesta är vänliga. Men visst blir man irriterad när man hör att personen bredvid utbrister ”farang” (vit/europe) och börjar prata om en istället för med en, högt och tydligt. Då brukar vi snyggt slänga in ett ”Sawadiikah” (hej), och är vi på dåligt humör säger vi bara ”may pen farang, chan pen luuk-krung” (jag är inte europée jag är halv thai). Då brukar de hålla tyst, men att skämmas ligger inte i deras natur, alls. När de förstår att vi förstår övergår de ofta till att bara betrakta oss under tystnad.

 

Nästa vecka bär det av till flyktingläger. Vi ska sova där i två nätter och det ska bli en riktig upplevelse. Tror jag. Ärligt talat har jag ingen aning om vad vi bör vänta oss, så har bestämt mig för att inte ha några förväntningar. Inget blir ändå som man har tänkt här, det är bättre att bara ”go with the flow”.

 

Nu ska vi göra risgrynsgröt, pepparkakshus och chokladbollar till 60 personer, samt städa hela huset (haha, det borde väl ta typ... en kvart). Julmusiken skall pumpas ut ur högtalaren – julstök på hög nivå!

Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas.

Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad.

Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.
Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda,

och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.

 

Lukas 2: 1-7




God Bless!


RSS 2.0